Gebruik de juiste maat windsurfplank om op te peddelen

Spread the love

De volgende vraag die je waarschijnlijk zult stellen is hoe breed is breed genoeg en wat voor drijfvermogen heb ik nodig om de windsurfplank als peddelplank te gebruiken? Er zijn diverse soorten merken met verschillende afmetingen. Bekijk bijvoorbeeld de paddle boards van het merk Aquaboard en let hierbij op de verschillende afmetingen.

Breedte van het board

Voor boardsporten op het water heeft breedte altijd te maken met stabiliteit, dus hoe breder de windsurfplank hoe stabieler je hem zult vinden om op te peddelen.

De breedte van windsurfplanken varieert van 35 cm tot 100 cm. Alles onder de 55 cm wordt als smal beschouwd, zelfs voor een gevorderde windsurfer, dus vergeet te proberen te paddleboarden op een windsurfplank onder deze breedte.

Je ideale breedte om op een windsurfer te kunnen peddelen zal 75 cm of meer zijn.

Als het board veel volume heeft, maar erg smal is, zul je het altijd wiebelig vinden, hoe goed je balans ook is. Als dit je eerste poging tot paddle boarding is, maak het jezelf dan niet moeilijk door een board te nemen dat erg moeilijk is om op te staan.

Afmeting

De afmetingen, inclusief breedte en volume staan normaal gesproken ergens op de windsurfplank, je moet het alleen even zoeken. Een paar plaatsen waar de afmetingen kunnen staan zijn onder het board, ergens op de rail (zijkant), of op de bovenkant bij de achterkant van het board.

Board volume

Samen met de breedte zal het volume van de windsurfplank een grote invloed hebben op hoeveel plezier je beleeft aan het paddleboarden op de plank.

Als we het over volume hebben, bedoelen we eigenlijk hoeveel float het board heeft. Er zijn windsurfplanken die zinken tenzij ze door de wind en het zeil vooruit worden gestuwd. Die wil je vermijden.

Om het minimum volume te begrijpen dat nodig is om je gewicht te laten drijven, is de eenvoudige regel: 1 liter volume laat 1 kg gewicht drijven.

Hoe meten

Als je 80 kg weegt, betekent dit dat je minstens 80 liter nodig hebt om niet te zinken. Bij het paddleboarden moet het doel echter niet zijn om ‘niet te zinken’, maar om een leuke tijd te hebben en een nieuwe sport te leren.

Dus om plezier te hebben heb je minstens het dubbele van je lichaamsgewicht in liters nodig, meer indien mogelijk. Dit betekent dat als je 80 kg weegt, je op zijn minst een windsurfplank met minstens 160 liter nodig hebt om op te peddelen.

Al deze informatie zal overbodig zijn als de persoon die van plan is om op de windsurfplank te gaan peddelen jonger is dan 12 jaar of extreem licht. Als dit het geval is dan is de kans groot dat ze zo weinig wegen dat volume en breedte nauwelijks van invloed zullen zijn.

Welk type windsurfplank is goed om als paddleboard te gebruiken?

Nu weet je dat je een windsurfplank nodig hebt die erg breed is en een goede hoeveelheid volume heeft.

Er zijn een aantal windsurfplank types die aan deze beschrijving voldoen en een aantal die zeker niet zullen werken als een paddle board. 

Wave, Speed, Slalom en Freestyle windsurfplanken kunnen allemaal aan de kant worden geschoven omdat je er op geen enkele manier op zult kunnen peddelen. Deze stijlen windsurfplanken zijn allemaal te smal en missen het volume om je te laten drijven.

De Starboard Start is een breed beginners windsurfboard, perfect om het paddleboarden op uit te proberen.

Windsurf bord voor beginners

De beste stijl windsurfplank die je als paddle board kan gebruiken is een beginnersplank. Beginner windsurfplanken hebben veel drijfvermogen en zijn erg breed, dus er is geen probleem met stabiliteit.

Beginner windsurfplanken missen ook een aantal kenmerken die je paddle board sessie in de weg kunnen zitten. De meeste beginnersboards hebben geen voetbanden, waar je gemakkelijk op zou kunnen trappen of staan, waardoor je poging tot paddleboarden mogelijk frustrerend wordt. Voetbanden worden bij windsurfen gebruikt als er veel wind staat en de zeiler zich aan het board wil vastmaken voor meer controle.

Veel beginners windsurfplanken hebben ook een zacht dek (bovenkant van het board), in plaats van de schuurpapier-achtige grip die gebruikelijk is op de meeste gevorderde windsurfplanken. De zachte sponsachtige bovenkant is ontworpen om het meer vergevingsgezind en conform te maken voor beginnende windsurfers om terug op het board te klimmen. Dit zal ook je paddleboard sessie een stuk aangenamer maken, omdat je niet de huid van je knieën zult schrapen als je weer op het board klimt.

Longboard/Raceboard

De andere makkelijkste optie is om een longboard of raceboard windsurfer te gebruiken om op te peddelen. 

Hoewel beginnersboards zeker gemakkelijker zullen zijn, lijken longboards qua vorm waarschijnlijk het meest op een paddleboard. Ze zijn tot 320 cm lang en relatief smal, wat betekent dat ze heel mooi over het water glijden. Maar omdat ze smaller zijn dan beginnersboards zijn ze wel instabieler, zoals je nu weet.

Nadelen

De nadelen van dit type windsurfplank zijn dat er vaak veel voetbanden, zwaarden en eventueel verstelbare masttracks in de weg zitten. Al deze spullen op het board betekenen een verhoogde kans dat je je tenen stoot of struikelt. Dus voordat je aan de slag gaat, pak je een schroevendraaier en probeer je zoveel mogelijk struikelblokken te verwijderen.

Ook heeft dit type windsurfplank waarschijnlijk een anti-slip oppervlak van schuurpapier dat je huid kan beschadigen als je op de plank klimt. Het kan dus een goed idee zijn om een wetsuit of longboard te dragen.

Omgekeerd, als het een oud board is kan het helemaal geen grip hebben, wat je hele paddleboard ervaring nogal frustrerend kan maken. Als dit het geval is, draag dan laarzen met wetsuit om voor grip te zorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.